Farmia Food Show – s Natalií – aquaponický pstruh

Farmia Food Show – s Natalií – aquaponický pstruh

  • 13. 5. 2021
  • 16:00
  • Brno
Parkování
Cena
Dětský koutek
Dog friendly

Na  Farmia Food Show s Natalií se dozvíte, jakým zázračným způsobem umíme pro Vás připravit aquaponického pstruha. 

V čem spočívá kouzlo Farmia Food?

Bylinky a koření

Aquaponické bylinky a koření budou vždy vaším dobrým pomocníkem v kuchyni. Čerstvost a neobvyklé, okouzlující vůně přidají vašim pokrmům chuť, o jaké jste snili už dávno. U našeho aquaponického pstruha jsme použili mátu, bazalku, rozmarýn, šafrán a sušenou sladkou papriku.

Vykuchaného a omytého pstruha osušíme. Dovnitř vložíme plátky citronu a limetky, rybu z obou stran trochu osolíme a okořeníme naším bylinkovým mixem, dáme do trouby a necháme péct. Natalie pstruha v troubě ponechala 20 až 25 minut při 190 °C.

Stačí slabá půlhodinka a můžete si vychutnat skvělého pstruha s kouzelnou vůní a chutí. A aby se Vaše oko ještě více potěšilo, naše kuchařka pokrm ozdobila jedlými květy, plátky citronu a snítkou rozmarýnu. 

Dobrou chuť !

Tip pro Vás

Malý trik, jak zabránit nepříjemnému rybímu zápachu. Proč je dobré rybu podávat  s kouskem citronu? Odpověď na tuto otázku najdeme v chemii, konkrétně v biologickém procesu látkové přeměny. Maso obecně nepatří mezi potraviny, které zůstanou dlouho čerstvé. Po nějaké době se u něj začnou dít různé chemické procesy a přeměny. Nejinak je tomu u ryby, ovšem typický rybí zápach nepochází přímo z masa samotného. U ryby totiž dojde pomnožení bakterie, která rozkládá jednu složku masa, aminokyselinu glycin, na plynný methylamin a CO₂. A právě methylamin je látka, kterou cítíte, když k vám zavane typický rybí zápach. Tento proces látkové přeměny je ovšem pomalý, výrobci a prodejci musejí své produkty nabídnout, dokud jsou čerstvé. 

Existuje však výborný trik, jak tomuto rozkladu aminokyselin zabránit, resp. jak tento zápach neutralizovat. Aminokyseliny reagují s kyselinami, čímž vzniknou soli kyselin, které netěkají jako plynný methylamin a také je méně cítíme. Potravináři k neutralizaci zápachu používají kyselinu citronovou. Pokud tedy během přípravy použijete pár plátků citronu, máte jistotu, že vaší kuchyní se bude linout jen příjemná rybí vůně.    

10. 3. 2021

Farmia Food Show - Road show 2

Farmia Food Show – Honza Vorel

19. 5. 2021

Farmia Food Show s Natalie

Farmia Food Show s Natalie

10. 8. 2021

Farmia Food Show

Farmia Food Show – Honza Vorel