Farmia Food Show – Honza Vorel
- 10. 8. 2021
- Olomouc
Dnes vám Honza Vorel ukáže, jak si připravit výtečného nasoleného pstruha. Honzu Vorla jistě mnozí znáte. Je to opravdový kouzelník v kuchyni
Pstruh duhový je sladkovodní ryba z čeledí lososovitých a v české kuchyni je kapra velmi oblíbená. Honza Vorel vám však ukáže netradiční, a přitom velmi jednoduchý recept, takže se si našeho pstruha přímo zamilujete.
Budete potřebovat kvalitní ingredience a dobrou náladu,
Potřebujete mít po ruce vhodné produkty pro přípravu a naladu tvořit a vařit , protože jak se řekne „Nezáleží na tom, jak se vaří, ale s jakou láskou se to dává dohromady“ .
Příprava nasoleného pstruha je opravdu snadná. Vezmeme plátek vykostěného pstruha, posolíme jej a dáme na 24 do mrazáku. A je to.
Rybu se ale sluší ozdobit, protože když jídlo dobře vypadá, dobře se také jí. Na ozdobu bude Honza potřebovat avokádo, šťávu z citronu a crème fraîche. Ingredience rozmixuje a vzniklý krém pomalu nanáší na pstruha. K tomu přidá kaviár z lososa, houby enoki a na závěr přidá pár snítek aquaponického kopru. A protože Honza je kuchař, který má silné estetické cítění, pstruh na talíři vypadá opravdu nádherně. Kouzlu tohoto pokrmu ztěží odoláte.
Tip pro Vás
Věděli jste, pstruh je vůbec jedna z nejzdravějších ryb? Jeho maso obsahuje zdraví prospěšné mastné kyseliny omega-3 a omega-6, výborné pro nervovou soustavu, vitamíny A, D, E, C, K, vitamíny skupiny B – B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12; dále minerály ideální pro silné a zdravé kosti a zuby, správnou funkci oběhového systému a nervovou soustavu: vápník, draslík, sodík, hořčík, železo, fosfor, fluor, selen, zinek, mangan, měď.
Pstruzi jsou známí tím, že vyžadují velmi čisté prostředí. Tyto ryby bývají dokonce v úpravnách pitné vody využívány jako indikátory akutní toxicity vody. Pstruzi zachytí případné toxické látky spolehlivěji, a především rychleji než laboratorní analýza.
Pokud kupujete pstruha, vybírejte vždy jen takový kus, který nemá zakalené oči, má červené žábry a lesklé šupiny. U nás ve Farmia Food si kromě čerstvosti zakládáme i na citlivém a k rybám šetrném chovu. Na našem aquaponickém pstruhu si nejen pochutnáte, ale zároveň budete i vědět, že prožil dobrý život ve zdravém prostředí.