Mangold zelený
- Čerstvost a kvalita plná chuti
Mangold je salát k nakousnutí. Výstavní kousek, který ovšem není jenom na parádu. Silnější sourozenec špenátu má své listy nejen krásně lesklé a pevné, ale též křehké a syté. Oproti bráškovi ne tak palčivě ostré, chuťově však výraznější, spíše ořechové. V aquaponii se navíc vyloženě našel, takže velikostí rozhodně není baby
Popis produktu
Kdyby měl mangold uši, ze všech těch srovnání se špenátem by nejspíš zrudnul i ve svých listech. Byl to totiž právě špenát, co mangold vytlačilo z výsadní pozice, které se ještě před sto lety těšil v celé střední Evropě, kde platil za vůbec nejoblíbenější zeleninu.
Jenže marná snaha, svůj příbuzenský vztah tyto dvě rostliny opravdu nezapřou, a tak se podobná úprava v kuchyni přímo nabízí. Oproti svému mladšímu sourozenci má mangold hrubší listy, díky kterým se tak rychle nerozvaří.
Obstojí i pokud jde o výživové hodnoty: obsahuje celou nálož vitamínů (A, B, C, E, K, P), minerálů (draslík, fosfor, hořčík, měď, zinek, železo), vlákninu, kyselinu listovou, karotenoidy a další. Díky tomu je lahůdkou pro srdeční a nervovou soustavu, preventivně působí proti nádorovým onemocněním, skvěle asistuje při detoxikaci a redukčních dietách a má též blahodárný vliv na trávení.
Dodáváme ho včetně kořenového systému, díky čemuž ho vždy doručíme v nejlepší kondici, ještě živý, s nádherně sytými, lesklými, pevnými a přece křehkými listy. Navíc odpadá čištění od hlíny a drobného hmyzu, které v případě mangoldu běžně bývá pracnější
Moje vitamíny
Vitamín C |
Vitamín B1, B2, B3, B5, B9 |
Provitamín A |
Draslík |
Železo |
Sodík |
Vápník |
Hořčík |
Fosfor |
Rutin, Kvercetin |