K čemu vitamín C
Vitamín C je důležitý pro lidský organismus především v tom, že je velmi účinný antioxidant. Dokáže chránit tělo před škodlivými radikály. Pomáhá při léčbě nachlazení a významně posiluje imunitu. Dokonce má vliv na zdravou činnost srdce a cév, omezuje vznik cholesterolu v krvi a napomáhá hojení ran. Přirozeně se do těla dostává nejčastěji v potravinách, například v zelenině.
Která zelenina je bohatá na vitamín C?
Paprika
Mezi stálice našeho zeleninového jídelníčku patří papriky. Množství vitamínu C především ve sladších odrůdách může dosáhnout i trojnásobku oproti jeho množství v pomeranči.
Brokolice
Překvapivě mnoho vitamínu C najdete i v běžné brokolici. Lehce spařená brokolice se hodí do nejrůznějších salátů a neztrácí tak žádný ze svých přínosů pro zdraví.
Zelí
Jeho konzumace je skvělou cestou, jak si doplnit vitamín C a pochutnat si na výborné zelenině po celý rok. Přínosné je zelí syrové stejně jako upravené kvašením.
Listové saláty
Patří mezi další významný zdroj vitamínu C. Odborníci uvádějí, že 100 gramů kvalitního salátu může obsahovat až 100 mg vitamínu C. Dostat na jídelní stůl opravdu kvalitní salát naštěstí už v této době není takový problém. A to například u salátů, které jsou pěstovány aquaponickým způsobem.
Výhody aquaponických salátů:
- Vyšší hodnoty vitamínu C a kyseliny listové.
- Významný obsah železa, hořčíku a draslíku.
- Vynikající chuť a křupavost.
- Absolutní absence umělých hnojiv a chemických postřiků.