Petrželka kudrnka, PRAVÁ KORUNA VŠECH polévek
Ať se budeme snažit sebevíc, žádná polévka, tradiční česká nebo pikantní asijská, nikdy nebude dobrá, když chybí čerstvá bylinka na závěr. Petrželka hladkolistá nebo kadeřavá je první a nejoblíbenější volba každého z nás. K dokonalosti ale také závěrečnou chuť dovede i lehce aromatický celer listový.
Lehký jarní salátek z bylinkového mixu
Znáte šťovík jen z dětství? A představte si, jak dokonale doladí jakýkoli jarní salátek. Šťovík je navíc obrovskou zásobárnou vitamínů A a C. Perfektní je v kombinaci třeba se ztraceným vajíčkem a nakrájeným avokádem. V křupavém salátku nemůže chybět rukola, která se pěkně doplňuje třeba s aromatickými sýry a oříšky.
Kopr povýší chuť omáček i pomazánek
Velmi ceněná, aromatická a nasládlá bylinka. Kdo by neměl rád oblíbenou koprovou omáčku nebo kulajdu. Kopr je ale také vynikající nasekaný čerstvý do tvarohových pomazánek nebo s uzeným lososem.
Horký čaj z pravé máty nebo libečku
Může být lepší čaj než z čerstvé máty a medu? Funguje ve všech případech proti jarním plískanicím i nachlazení. Příjemně voňavý čaj získáte také z libečku. Ne nadarmo se mu říká lékařský. Je ale také velmi oblíbený na dochucení do polévek, omáček nebo třeba na pečené maso.
Do horkého čaje můžete přimíchat také pár snítek koriandru. Ten se od nepaměti používal k dochucování různých pokrmů. Čerstvé lístky jsou také nedílnou součástí všech vietnamských nebo thajských hotovek.