Aquaponické pěstování hlávkových salátů má řadu nepřehlédnutelných výhod. Kromě pěstování bez hlíny, absolutní absence umělých hnojiv a chemických postřiků, kdykoli během celého roku, je to především to, co na salátech vyhledáváme nejvíce. Tedy vynikající chuť, křupavost, vzhled a výživový přínos. Díky tomu se aquaponicky pěstované saláty těší stále větší oblibě a stávají se vítanou součástí příloh i hlavního jídla.
Jak si křupavý aquaponický salát užít maximálně?
- Nešetřete – hlávkové saláty jsou plné zejména vitamínu K, C a kyseliny listové. Současně mají zanedbatelné množství kalorií. Proto salát můžete konzumovat prakticky pořád a v jakémkoli množství. Zapojte listovou zeleninu do co nejvíce denních chodů – vylepšete si sendviče, wrapy i další svačinky.
- Hlávkové saláty se zálivkou – dochuťte si natrhané kousky salátu zálivkou nebo lahodným dresingem.
- Kombinujte saláty s dalšími chutěmi – k salátům se hodí prakticky všechny druhy masa, ale i sýry, avokádo, ořechy nebo semínka. Kombinujte a vychutnejte si hlávkový salát pokaždé jinak.
- Vsaďte na další přílohy – hlávkové saláty se hodí míchat s těstovinami, rýží, cizrnou, ale i bramborami. Můžete si dělat velké obědové saláty nebo osvěžit každý chod na stole.
- Využijte barvu i strukturu – neuvěřitelné množství přípravy salátů umožňuje jejich zakomponování i do nejrůznějších pomazánek nebo polévek.
- Obložené mísy a talíře – nejen skvělá chuť, ale i vzhled jsou to, proč využít nejrůznější druhy hlávkových salátů pro přípravu slavnostních hostin nebo večírků.
- Saláty v nápoji – výbornou variantou jsou také zdravé smoothie z listové zeleniny nebo kombinace ovoce a ořechů s rozmixovanými čerstvými listy salátu. Zamilují si je i vaše děti. Uvidíte! ;-)